Share |

Kiekkokoululaisen huoltajan opas

 

Luistelu- vai kiekkokouluun?

Kauden alussa yksi ohjaajien tehtävistä on arvioida kiekkokoululaisten lähtötaso. Tämä arvionti auttaa harjoitusten rakentamisessa sellaisiksi, että tehtävien harjoitteiden vaatimustaso on oikean suuntainen. Näin harjoitukset saadaan lasten näkökulmasta mielekkäiksi ja opetellaan tasoon nähden oikeita asioita.

Tasoerot kiekkokoulussa ovat usein ymmärrettävän suuret, koska yksi on ehtinyt luistelemaan ensimmäisten vuosiensa aikana enemmän kuin toinen.

Vaikka kiekkokoulussa ei mitään määrättyä vaatimustasoa ole, olisi lapsen kuitenkin hyvä osata omatoiminen luistelu sillä tavalla, että hän pääsee kaatuessaan itse ylös ja pääsee luistimilla jonkinlaiseen vauhtiin. Muussa tapauksessa mukava harrastus voi muuttua lapselle epämiellyttäväksi jos taidot eivät vielä riitä harjoitteissa mukana pysymiseen.

Luistelukoulun käyminen kiekkokoulun rinnalla voi tässä tapauksessa olla alkukaudesta hyvä lisä parantamaan luistelutasapainoa.

 

Kiekkokoulun tavoitteet

Kiekkokoulun tavoitteena on tarjota liikkunnan iloa jäällä tapahtuvien leikkien ja pelien kautta. Samalla opetellaan toimimaan ryhmässä ja opitaan jääkiekon alkeita. Jääkiekon lajitaitojen alkeista ensisijaisina opetuksen aiheina ovat oikea luistelutekniikka eteenpäinluistelussa sekä koordinaatio (käsien ja jalkojen yhteistoiminta).

Tavoitteena on myös nuorimman ikäluokkajoukkueen (G) muodostaminen vuodenvaihteen aikoihin. Toiminnassa tullaan tarvitsemaan joukkueessa pelaavien vanhempien panosta toimijoina (joukkueenjohtaja, valmentaja(t), huoltaja(t) rahastonhoitaja, ym.). Mitä aikaisemmin toimijoita saadaan nimettyä, sen parempi toiminnan käynnistämiselle. Seura tarjoaa toimijoille korkeatasoista valmennusta sekä opastusta jokaisen vastuualueen hoitamiseen.

 

Välineet ja varusteet

Kiekkokoulussa pakollisia varusteita ovat

- luistimet
- jääkiekkokypärä ristikolla
- kaulasuoja
- maila

Muitakin varusteita saa halutessaan käyttää. Muistathan ottaa mukaan myös vedellä täytetyn juomapullon.

Harjoituspaidan jokainen kiekkokoululainen saa kauden ajaksi seuran puolesta. Harjoituspaita tulee palauttaa kauden jälkeen.

 

Luistimet

Luistelua ja jääkiekon alkeita opettelevan lapsen tärkein varuste on luistimet joten niihin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi liian suuret, huonosti teroitetut tai huonosti kiristetyt luistimet voivat haitata lapsen oppimista jäällä huomattavasti. Mailan ja kiekon käsittely helpottuu kun lapsella on käytössä oikean pituinen ja paksuinen maila.

Oikean kokoinen ja riittävän (ja miellyttävän) tiukalle kiristetty luistin tottelee ohjausta hyvin. Oikean kokoisessa luistimessa on kasvunvaraa korkeintaan yksi numero. Luistin tulee kiristää tasaisesti, 3 ylintä lenkkiä tärkeitä.

Nilkan ympärille EI saa laittaa teippiä, koska:

- oikea luisteluasento kärsii
- nilkkojen joustava toiminta kärsii
- nilkan lihakset eivät vahvistu ja harjaannu
- tunne luistimesta kärsii ja luistimen hallinta vaikeutuu


Pari vinkkiä luistinten huoltoon.

- ota pohjalliset ylös luistimen pohjasta. Terien kiinnittämiseen käytettyjen ruuvien/niittien elinikä pitenee

- älä kuivata luistimia liian lämpimässä (esim. lattialämmityksen päällä). Luistin kuivuu liikaa ja menettää muotoaan jolloin se saattaa hiertää tai painaa jalkaa

Sukat

Halliolosuhteissa jalkaan riittä yksi puuvillainen urheilusukka. Ulko-olosuhteissa sen lisäksi yksi ohut villasukka.

Luistimen teroittaminen

Luistimen terän terävyyden lisäksi on hyvä ottaa huomioon terässä olevan suoran osuuden pituus. Suora osuus terässä helpottaa tasapainon ylläpitämisessä. Liian lyhyt suora osuus tekee luistelusta "rauhatonta" ja liian pitkä taas tekee luistimista vaikeasti ohjattavat. Terässä olevan suoran osuuden pituus kiekkokoululaisella on noin 5 cm. Teroituksia tekevillä urheiluliikkeillä on laitteet myös tämän tekemiseen.

Maila

Mailan tulee olla juniorimallia ja maila on oikean pituinen kun se luistimilla seisottaessa, edessä pystysuorassa pidettynä, yltää leukaan asti.

Vaatetus

Jäällä leikkiessä tulee kuuma ja varsinkin halliolosuhteissa vaatetus on helposti liian paksu. Tuulipuku ohuella väliasulla tai kevyt-toppa -asu on riittävä. Käsiin jääkiekkohanskat (ja sisäsormikkaat hankaumia estämään) tai muut sopivat hanskat/sormikkaat.

Pienillä lapsilla harjoituspaidan pitkä helma saattaa joskus häiritä lapsen harjoittelua. Harjoituspaidan helmaa voi tarvittaessa kääntää ja kiinnittää kevysti (ettei avattaessa mene rikki).

Paluu etusivulle